Összes bejegyzés
Tréner voltam a 1st BBQ & GRILL training day-n

Tréner voltam a 1st BBQ & GRILL training day-n

BBQ@GRILL Training Day 2

Tréner voltam a 1st BBQ & GRILL training day-n

Az a megtiszteltetés ért, hogy egyike lehettem a 1st BBQ & GRILL training day trénereinek. Aki követi a munkásságom, talán már tudja, hogy egyik kedvenc kedvtelésem, hogy kísérletezgetek a PRIMO kerámia kemencében a desszertek terén. Először csak kenyereket, péksüteményeket sütöttem a Kamadoban, de a sikereken felbuzdulva, készült már benne kuglóf, sőt piskóta is. Ezekről a sikerekről igyekszem számot adni Nektek is kedves olvasóim, természetesen megosztva a finomságok receptjeit is Veletek.

Talán e kísérletező kedvemnek köszönhetem, hogy a szervezők felkértek, készítsek a különböző BBQ és Grill fogásokhoz, mini hamburger bucikat, és osszam meg a praktikákat a rendezvényen. Erre pedig a Grilltársaság (www.grilltarsasag.hu) által biztosított PRIMO Kamado és Napolen Rouge típusú gáz grill sütő adott lehetőséget.

BBQ&Grill Training Day

Mivel már korábban is, és ma is sokan kértétek a receptet, most megosztom a bucik titkát Veletek.

Eszközök:

 • Konyhai robotgép dagasztó karral, két kisebb tál, kelesztő tál, kenő ecset, 1-2 sütőlemez, sütőpapír

Hozzávalók a tésztához:

 • 200 ml tej,
 • 20 g élesztő,
 • 50 g cukor,
 • 600 g BL 55 finomliszt, + kevés a munkalap megszórásához
 • 1 teáskanál só,
 • 1 tojás,
 • 50 ml olaj,
 • 100 g joghurt,

A kenéshez:

 • 1 felvert tojás,
 • magkeverék

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk és beleszórunk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt is. Kissé hagyjuk felfutni.

A robotgép táljába szitáljuk a lisztet, majd belekeverjük a sót és a maradék cukrot. A keverék közepébe mélyedést készítünk és beleütjük a tojást, hozzáöntjük a joghurtot, az olajat és az ekkorra már kissé felfutott (felhabosodott) élesztőt is.

Közepes fokozaton kb. 6-8 percig dagasztjuk a robotgéppel. De ha nincs robotgépünk, vagy jobban szeretünk kézzel dolgozni, úgy is dagaszthatunk, míg már nem ragad a tészta a kezünkhöz és a tálhoz sem.

Ekkor kiolajozott kelesztőtálba tesszük át a szép sima, fényes tésztabucit, majd konyharuhával letakarjuk. Kb. 45 percig hagyjuk kelni, de a kelesztési idő nagyban függ a hőmérséklettől. A lényeg, hogy a duplájára nőjön a tészta.

Ekkor lisztezett munkalapra fordítjuk és  hagyományos buci esetén 9, mini bucinál 36 egyforma darabra osztjuk. (Érdemes mérleggel lemérni, hogy a sütésnél egyszerre készüljenek el a zsemlék.) A tésztadarabkákat a tenyerünk között, vagy a lisztezett munkapulton kissé meggömbölyítjük, de nem kell nagyon megformázni (az a következő munkafázis lesz), és konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.

A pihenési idő leteltével a zsemléket szép egyenletes gömbökké formázzuk, és sütőpapírral borított tepsire, sütőlapra rakjuk őket szép sorban. Ha nagy bucikat készítünk egy tapsire el fognak férni, de mini hamburger zsemlék esetén érdemesebb két sütőlemezre rakni, mert még fognak kelni és sülés közben is nőnek.

A felvert tojással megkenjük a tésztagömböcskék tetejét és még 30-40 percig – duplájára -kelesztjük őket. Míg kelnek a bucik a sütőt 170 fokra előmelegítjük.

Ekkor újra megkenjük a tetejüket a tojással és megszórjuk a magokkal. Ez lehet szezámmag, vagy napraforgó- esetleg tökmag, de ezek keveréke is.

Kb. 20-25 perc alatt sülnek aranybarnára.

Hagyományos konyhai sütőben, vagy kemencében, esetleg – ahogyan én tettem, faszenes vagy gázgrill ütőben – is elkészíthető. Ugyanolyan finom lesz mindegyikben.

BBQ&GRILL Training Day

Remélem kedvetek kaptatok a sütögetéshez, higgyétek el megéri. Abbahagyhatatlan. Én a Training day-n 250 db-ot készítettem, de a duplája is elfogyott volna.