Összes bejegyzés
Cikk rólam a Sikeres Nők lapjában

Cikk rólam a Sikeres Nők lapjában

SIKERES PÁLYAMÓDOSÍTÁS

DR. FARKASINSZKI ILDIKÓ

Egész életemet végig tanultam.

Azt mondják sosem késő elkezdeni. Hogyan lett cukrász, hisz az eredeti szakmája nagyon távol áll az édességek világától?
– Gyerekkoromban Anyukám minden konyhai tevékenységbe bevont, de nem mondhatnám, hogy különösebben élveztem volna azt. Csak amikor saját családom lett, kezdett jobban érdekelni a konyhaművészet. Egyre nagyobb élményt jelentett számomra a sütés-főzés, hiszen folyamatosan kaptam a dicséretet, elismerést a finomságokért. Igazi sikerélményt találtam a konyhai alkotásban. Később aztán, amikor a munkámban egy kicsit kiégtem, azt éreztem, hogy muszáj valami olyasmit csinálnom, ami azonnali örömöt ad. Szinte az egész életemet végig tanultam, 3 diplomám és 5 végzettségem van. A jogi doktorátus és szak- vizsga mellett, pedagógus, és államigazgatási képzettséget szereztem, és elvégeztem a coach akadémiát is. Még egy diplomára nem volt szükségem, de a hiányzott a tanulás. Összekötve a két örömforrást beiratkoztam egy cukrászképzésre.

– Az emberek a népszerű IDESÜSS! – amatőr TV-s cukrászversenyben ismerték meg. Meséljen az élményeiről!
–  A párom biztatására neveztem a műsorba, együtt írtuk meg a jelentkezésemet, és küldtük el a pályázatot. A verseny pedig olyan jól sikerült, hogy büszkén mondhatom el: a döntőbe jutva, az ország három legjobb amatőr cukrászának egyike vagyok. A forgatást nagyon élveztem, jó kis csapat alakult ott. A két döntős társammal pedig igazi barátság szövődött, azóta is tartjuk a kapcsolatot, nyomon követjük egymás sorsának alakulását. A zsűritagoktól sokat tanultam, sőt egyikük pékségében egy éjszakai műszakot is eltöltöttem, és a mai napig a tőle kapott kovászokkal sütök.

– A váltás mindig nehéz, mi inspirálta erre?
–  Amikor jelentkeztem a TV-műsorba, humánpolitikai vezető voltam az Állami Számvevőszéknél. Tudtam, ha úgy döntök, benevezek az IDESÜSS-be, az sokkal több lesz, mint egy „játék”. Megváltoztatja az életem, a munkámmal ugyanis teljesen összeegyeztethetetlen volt egy ilyen TV-s szereplés. Megkértem, hát a főnökömet, hogy engedjen el engem, mert én most „önmegvalósítok”. Maximális támogatást, biztatást kaptam tőle, így nyugodt szívvel vágtam bele a versenybe, és azzal együtt a karrierváltásba. Természetesen nem volt egyszerű a döntés. Egy ilyen horderejű változtatáshoz, nem elég bátornak lenni. Nagyon sok csillagnak kell együtt állnia, hogy sikerüljön. Nálam ez úgy tűnik éppen így volt. 50 éves múltam, a gyermekem már önálló családot alapított, sőt az első unokám is megszületett. Egzisztenciálisan is biztos lábakon álltam. De a leg- fontosabb, hogy a hozzám legközelebb állók – a családom, a barátaim – maximálisan támogattak és biztattak. Persze, a döntést én hoztam meg, és azóta is én teszek meg minden lépést, de a háttér, hogy hisznek bennem, óriási erőt ad.

– Hogyan született a Grill-ázs cakehouse, miért éppen az oktatás mellett döntött?
– A TV-s cukrászverseny után néhány hónapig eltartott az útkeresés. Nem akartam cukrászdát nyitni, és reggeltől estig sütiket sütni, formatortákat készíteni. Nekem olyasmi kell, amiben kiél- hetem a kreativitásomat, a fantáziámat, ami szabadságot ad. Ami olyan „Ildis”, különleges, egyedi. A Grill-ázs barndnévben például a grill szótag arra utal, hogy grillsütőben is készítek desszerteket. Sok éven keresztül foglalkoztam emberekkel. Még 30 éves sem voltam,  amikor  először  vezető  pozícióba  kerültem  jegyzőként, és később is mindig felső vezetőként dolgoztam. Nekem fontos, hogy sokan legyenek körülöttem, hogy szervezzek, hogy vezessek, hogy tanítsak. Szinte magától értetődő volt, hogy Sütő iskolát fogok indítani.

– Meséljen a Süti suliról!
–  Hamar megtaláltam a megfelelő helyet, egy berendezett főzőiskolát a főváros szívében. Rengeteg kérdés, aggály volt bennem az indulás előtt. Lesznek-e majd tanítványok, meg lehet ebből élni? A környezetemtől nagyok sok biztatást kaptam. Így lassan már 4 éve, hogy megnyitotta kapuját a Grill-ázs Süti suli, ahol az első workshopon hagyományos kelt tésztákat sütöttük. A workshop végén az egyik résztvevő megjegyezte: ” ha már kezelhetetlenné válik számomra a sok tenni való, szívesen jön hozzám dolgozni”.  Na,  akkor  úgy  éreztem,  hogy  itt valami nagyon jó kezdődött. Magam sem hittem volna, hogy ennyire sikeres lesz a suli. Büszke vagyok, hogy már több százan jöttek el hozzám tanulni, és nem csak hölgyek, de egyre többször urak is. Tartottak már nálam lánybúcsút és csapatépítő rendezvényt is. Vannak, akik az ország távoli pontjairól érkeznek időt, fáradságot nem kímélve. Jó páran vannak, akik vissza-vissza térnek, és szerencsére van utánpótlás is, a legfiatalabb tanulóm 8 éves volt.

– Milyen tematika alapján szervezi a workshopokat?
– Heti/kétheti rendszerességűek a tematikus workshopok. A közös munka közben az is kiderül, mit tanulnának még el szívesen. A tanfolyamok  konkrét  téma  köré  épülnek, és legalább 4-5 féle desszertet készítünk el egy-egy alkalommal. Figyelek rá, hogy otthon is reprodukálni tudják majd a tanultakat, ezért kézzel gyúrunk, habot verünk, nyújtunk, szaggatunk, díszítünk. Nem használunk különleges eszközöket, vagy ha mégis, akkor azt mindig részletesen bemutatom, elmagyarázom, elmondom hol, milyet érdemes beszerezni, megmutatom a technikákat, megosztom a praktikákat. A legnépszerűbb a kovászos kenyér, és persze a macaron. Az időpontok pár nap alatt betelnek. Ha valamilyen ünnep közeledik, az eseményhez kötődő finomságokat sütünk, mint karácsonykor a bejgli, vagy húsvétkor a kalács. Számomra nagyon fontos, hogy aki eljön hozzám, az úgy érezze megérte. Nem csak a tudást és a recepteket, hanem jó sok sütit is vihet haza. Hadd örüljön a család is, küldjék csak újra tanulni Grill-ázsba.

– Miért pont Önt választják olyan sokan?
– Nem rég az egyik kedves ismerősöm megkérdezte tőlem: Ildi, süticoach lettél? Annyira megtetszett ez az elnevezés, hogy mostmár így mutatkozom be a workshopok elején, és arra is kíváncsi vagyok, hogy akik eljöttek aznap, miért vannak ott. Sokféle ok vezeti hozzám az embereket. Van, aki a régi ízeket szeretné újra érezni, más elveszített receptet próbál pótolni. Akad, aki még sosem mert hozzá fogni, de olyan is aki a sokszor készítettet akarja tökéletesíteni. Azt is sokan mondják, hogy „én időt” akarnak maguknak nyerni. Hogy stílszerű legyek, a finom süti már csak a hab a tortán. Ha elfáradnak, leülünk uzsonnázni, közben beszélgetünk, sztorizunk, nagyokat nevetünk. A sok édesség, kóstolgatás, nyalakodás közben jól esik pár sós falat, amit mindig magam készítek. Mire eltelik a 4-5 óra, nem csak a sütik sülnek ki, de közösség is épül, barátságok kötődnek.

– Meséljen a grillezéssel való találkozásról?
– Mint sok minden mást, ezt is a kedvesemnek köszönhetem. Már a kapcsolat kezdete is az ételekhez köthető, hiszen a második randevúnkat egy Főzőiskolába szervezte. Ő is szereti a gasztronómiát, különösen a grillezés, a Bbq világa vonzotta. Engem is magával ragadott a lelkesedése, és vásároltam egy csodás PRIMO kerámia kemencét, hogy desszerteket süssek benne. A legtöbbünknek a grillezésről, a nyílt tűzön hirtelen hússütés jut eszünkbe. De hogy a kamadoban sütiket, kenyereket, pogácsákat is lehet sütni, az már kevésbé magától értetődő. Teljesen elvarázsolt a Grilldesszertek világa, és ma már büszkén mondhatom el, hogy nagyon sok jelentős grill/Bbq rendezvényen  veszünk  részt  együtt.  A  „marcona,  nagydarab,  tetovált,  szakállas”  pasik sorban állnak a grillsütőben sült sütijeimért, kenyereimért, és kérik a recepteket, sőt sokszor a tanácsaimat is. Így lettem én közöttük a „Grillnagyi”, amire rá is szolgáltam, hiszen már két unokám is van.  Nem rég pedig egy csodás élményben volt részem. Egy fantasztikus csapat tagjaként részt vehettem Tennessee-ben a KCBS BBQ Világbajnokságon. A fiúk a húsok sütésében mérették meg magukat, én pedig a desszert kategóriában indultam.  Egy  8  elemből  álló  sajtkrém  mousse tortát készítettem – spártai körülmények között egy lakóbuszban-, melyre majdnem maximális pontszámot kaptam a zsűritől.

– Hogyan hatott Önre a koronavírus által kiváltott krízis?
– A Covid legsúlyosabb időszakaiban a Süti suli workshopjai pihentek, személyesen nem találkozhattam a tanítványokkal, de ekkor sem hagytam magára a sütni vágyókat.  Ekkor értékelődött fel igazán az, amit én tudok, hiszen olyanok is „rákényszerültek” az otthoni sütésre, akik korábban nem gyakorolták ezt a tudományt. Több időm jutott a weboldalam a www.grill-azs.hu, fejlesztésére, hogy ott szépen rendszerezve, bárki megtalálja azt a receptet, amit éppen keres. Az élesztőhiányos időszakban, pedig kovászt osztogattam. Szépen kiadagoltam, felcímkéztem, becsomagoltam és részletes használati utasítással ellátva kiraktam a kovász csomagocskákat a kerítésünk tetejére, amik sorban kicserélődtek a hálás emberek csere ajándékaira. Ma is libabőrös leszek, ha erre gondolok. Egyre többen kérték, hogy tartsak online workshopokat. Épp kapóra jött egy nagy kiadó ajánlata az együttműködésre. Mára a Vidék íze receptújság „édes ízek” rovatában havonta mag- találhatók  a  sütireceptjeim.  A  Mindmegette  receptgyűjtemény oldalán pedig elindítottuk a Süti suli videósorozatot, ahol heti rendszerességgel mutatom be egy-egy desszert elkészítését.

– Merre tovább, miben lehet fejlődni?
–  Nem tagadom, hogy mindig volt bennem egy kis exibicionizmus, szeretek szerepelni, jól viselem a megmérettetéseket.   A legutóbbi ilyen a „Konyhakiállítás” volt, ahol a nagy színpadon két alkalommal is bemutató sütést tartottam.  Érkeznek megkeresések, felkérések. Ősszel pl. Erdélyben, Gyergyószentmiklóson tartok  egy  gasztrofesztiválon  grilldesszert  bemutatót.  A  nagy álmom pedig, hogy egyszer – talán nem is olyan sokára – a könyvespolcra tehessem a saját gyönyörű receptkönyvemet a grillben készült desszertjeimről. Számomra az igazi sikert az jelenti, amikor visszajelzést kapok. Ha nem győzöm nézegetni a fotókat a tanfolyamon részt vevők otthon sütött sütijeiről. Hogy újra és újra eljönnek hozzám tanulni, hogy ajánlanak másoknak is, hogy egyre többször hívnak különböző eseményekre, médiába, hogy példaként emlegetnek.

– Szerk. –

SIKERES NŐK • 2022 június